Decizie favorabilă pentru fosta șefă DIICOT Alina Bica în dosarul de corupție în care e judecată

Decizie favorabilă pentru fosta șefă DIICOT Alina Bica în dosarul de corupție în care e judecată

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, printr-o decizie dată miercuri, cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu controlul judiciar formulată în scris de Alina Bica, dispunând atât în cazul fostei șefe a DIICOT cât și în cazul lui Șerban Pop măsura arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile. Alina Bica și Șerban Pop sunt în arest preventiv din 2 septembrie.

Decizia poate fi contestată de Alina Bica și de Șerban Pop, dar și de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), tot la instanța supremă.

Dacă în urma contestației se va menține decizia, Alina Bica și Șerban Pop vor fi obligați ca, în perioada arestului la domiciliu, să nu părăsească imobilul în care locuiesc, fără încuviințarea instanței, să se prezinte în fața anchetatorilor și judecătorilor ori de câte ori sunt chemați și să nu comunice, direct sau indirect, între ei, cu inculpatul Horia Simu și cu martorii din dosar.

Instanța a stabilit ca măsurile preventive pentru Bica și Pop să fie luate în discuție în 6 noiembrie, când cei doi vor fi citați.

În 25 septembrie, procurorii DNA i-au trimis în judecată, în stare de arest, pe fosta șefă a DIICOT Alina Bica și pe fostul șef al ANAF Șerban Pop, pentru luare de mită și, respectiv, complicitate la dare de mită pentru soluționarea favorabilă a unui dosar al omului de afaceri Horia Simu, acesta fiind și el acuzat în cauză, pentru dare de mită.

Potrivit rechizitoriului, în 2014, Șerban Pop a primit de la Horia Simu aproximativ 230.000 de euro, cash și sub forma a două contracte de consultanță judiciară, pentru a interveni la conducerea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, în scopul soluționării favorabile a unui dosar penal al omului de afaceri.

„La data de 8 noiembrie 2014, inculpata Bica Alina Mihaela în calitate de procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, a primit, pentru sine, în mod indirect, printr-un intermediar (martor denunțător în cauză), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la inculpatul Pop Șerban. Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de omul de afaceri în tranșe, pe parcursul a 8 luni, în cursul anului 2014, inculpatului Pop Șerban, pentru ca acesta să o remită în scopul menționat mai sus”, au precizat procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii susțin că, în schimbul banilor, Alina Bica a înlocuit procurorul care instrumenta dosarul lui Horia Simu și a făcut presiuni asupra magistratului care a preluat cauza pentru a da o soluție de clasare în dosarul în care era urmărit penal Horia Simu. În final, în dosarul omului de afaceri, procurorul de caz a dispus o soluție de clasare, DNA arătând că, potrivit probelor administrate în cauză, magistratul a acționat fără vinovăție.

Procurorii anticorupție au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor imobile ale lui Șerban Pop și ale Alinei Bica și le-au pus poprire pe conturi.

Fosta șefă a DIICOT Alina Bica și fostul șef al ANAF Șerban Pop au fost arestați în acest caz, pe 2 septembrie, de instanța supremă. La începutul lunii octombrie, Alina Bica a fost transferată din Arestul Poliției Capitalei în Penitenciarul de Femei Târgșor, din județul Prahova.

Alina Bica a fost arestată preventiv și în perioada 22 noiembrie 2014 – 21 aprilie 2015.

Bica este judecată în prezent în alte două dosare de corupție, în care a fost arestată timp de cinci luni.

În dosarul „Bica 1”, fosta șefă a DIICOT a fost trimisă în judecată, în 15 decembrie 2014, pentru că, în calitate de reprezentant al Ministerului Justiției în comisia ANRP, împreună cu membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, i-ar fi aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Alina Bica mai are un dosar pe rolul instanței supreme, cunoscut sub numele de „Bica 2”. Această cauză a fost disjunsă din prima. În acest dosar, Alina Bica, Dorin Cocoș, Alin Cocoș, Ionuț Mihăilescu și fostul ministru al Economiei Adriean Videanu au fost trimiși în judecată în 25 februarie. Bica este acuzată că a luat mită un teren, în schimbul intervențiilor pentru despăgubirile acordate lui Gheorghe Stelian, că l-ar fi favorizat pe Ovidiu Tender în dosarul Rafo-Carom și pe Adriean Videanu în dosarul Romgaz-Interagro.

În urma unei decizii a instanței supreme, doar ultimele două acuzații la adresa șefei DIICOT vor face obiectul dosarului „Bica 2”.

Alina Bica a fost procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism din mai 2013 până în noiembrie 2014, când a demisionat din funcție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Verișorul Raisei a recunoscut că a ucis-o. Ce se întâmplă acum cu băiatul de 15...
Ultimele imagini cu micuța Raisa în viață. Ce au surprins camerele de supraveghere pe 27...
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și...
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Tanchiștii ucraineni se plâng că tancurile Abrams i-au transformat în ținta principală a atacurilor Rusiei....
Cu ce se ocupă fiul lui Radu Mazăre, de fapt. Răducu are o afacere care...
Dieta Matildei Pascal Cojocărița. Cele 3 alimente la care a renunțat definitiv fosta Miss România
15 județe, sub cod galben de vreme severă până la noapte. Meteorologii anunță ploi torenţiale,...
Raisa, ucisă de vărul ei! Băiatul a recunoscut ce i-a făcut! Detalii șocante
Verișorul Raisei, în vârstă de 15 ani, a recunoscut că a ucis-o. Autoritățile l-au reținut,...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Șoferii ce NU poartă ochelari de vedere iau amendă! Cum EVIȚI sancțiunea?
Sursă iraniană: Iranul pune la dispoziţia rebelilor Houthi o rachetă lansată pe mare
Fenomen RAR pe cerul Pământului! 6 planete vor face PARADĂ
Devine interzis în TOATĂ EUROPA. Schimbare drastică dictată de la vârful UE
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei din Dolj. Este vorba despre cineva din...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Adrian Minune, mărturisiri dureroase despre momentul în care soția sa, Cati, a avut probleme de...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am certat urât cu soacră-mea aseară. Am vrut să-i fac un...
(P) O centrală de detecție incendiu „descoperă” pericolul la timp, înaintea ta!
×